Oliwa ozonowana – zalety stosowania

Na rynku istnieje wiele wszechstronnych preparatów, których stosowanie niesie za sobą rozmaite korzyści dla skóry. Czy słyszeliście o oliwie ozonowanej? Warto zwrócić na nią uwagę. Dlaczego? Jakie są jej największe zalety? Na te i więcej pytań, znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.


Jednym z dużych problemów współczesnej medycyny jest zdolność mikroorganizmów do uodparniania się na działanie antybiotyków. Dlatego też naukowcy poszukują nowych metod walki lub wracają do tych, poznanych wcześniej. Interesującym wydaje się wykorzystanie ozonowanych olejów roślinnych.

Dlaczego?

Oliwa ozonowana powstaje w procesie ozonowania oleju z oliwek. Ozon łączy się z oliwą w podwójnych wiązaniach węglowych (w nienasyconych kwasach tłuszczowych) i jest w niej utrzymywany w postaci stabilnych związków – ozonków. Ozonki są głównym związkiem odpowiedzialnym za antybakteryjne właściwości ozonowanych olejów.

Oliwa ozonowana - właściwości

Oliwa ozonowana pomaga zwiększyć efektywność metabolizmu energetycznego oraz pozytywnie wpływa na ochronę skóry. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo, inaktywuje wirusy, dzięki czemu świetnie spisuje się podczas dezynfekcji.

Czy wiesz, że w 1896 roku Nikola Tesla opatentował pierwszy generator ozonu? Od tej chwili jego zastosowanie w medycynie stale się rozwijało. W czasie I wojny światowej, lekarze stosujący ozon do czyszczenia ran odkryli, że poza jego właściwościami bakteriobójczymi, ma silne działanie przeciwzapalne oraz hemodynamiczne.


Formuła ozonu uwięzionego w oliwie znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie, ale również w kosmetologii. Oliwa ozonowana doskonale pielęgnuje skórę – oczyszcza, nawilża, regeneruje, wygładza, a nawet ujędrnia. Ponadto jest bogatym źródłem antyoksydantów oraz witamin: A,B,C,E oraz F.

Zastosowanie oliwy ozonowanej

Oliwa ozonowana to unikalna formuła, która znajduje szerokie zastosowanie przede wszystkim w pielęgnacji skóry, w zapobieganiu i pielęgnacji odleżyn (w pierwszej fazie - zaczerwienienie i obrzęk skóry), w profilaktyce stopy cukrzycowej, podczas leczenia grzybicy skóry, w profilaktyce nadkażeń wtórnych zmian oparzeniowych I i II stopnia, (słonecznych, chemicznych, termicznych), po ukąszeniach, a nawet po zabiegach chirurgicznych. Świetnie sprawdza się także w zabiegach kosmetycznych, takich jak masaż antycellulitowy i drenaż limfatyczny.

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.